ЕКСКУРЗИЯ ДО УЗБЕКИСТАН – ПО ПЪТЯ НА КОПРИНАТА - 9 Days

Деветдневна самолетна екскурзия до Узбекистан

с посещение на Ташкент, Хива, Бухара, Самарканд

25.06.2021 – 03.07. 2021                                                                 2790 лв.

Програма

ден1
(25.06.2021) петък София– Истанбул –Ташкент

Среща на летище София –терминал 2 в 19.30 часа. Полет от София в 21.30 ч . Кацане в Истанбул в 22.55 ч. Полет от Истанбул за Ташкент в 00:55 ч.

ден2
(26.06.2021) събота Ташкент

Кацаме рано сутринта (07:10 часа). Посрещане на летището от местната туристическа фирма партньор. Трансфер до хотела. Кратка почивка в хотела (при възможност ранно настаняване). След обиколен тур на Ташкент- „Каменният град” и столица на Узбекистан, с население повече от 3 млн. души. Ще разгледаме старата част на града с неговата 2000-годишна история.
Ще посетим средновековния мавзолей Kafal Shashi /Кафал Шаши/ е едно от главните светилища в града. Мохамед Кафал Шаши е един от първите имами в мюсюлманския свят и почитан тълкувател на ислямските закони. Друга забележителност е Медресето /ислямско училище/ Кукелдаш, доминиращо историческия център на Ташкент, построено е през 1570 г. като религиозно училище, с впечатляващи мозайки на портата. Ще разгледаме и емблематичната джамия Barak-khan Madrassah. Продължаваме с разглеждане на новия, модерен град Ташкент и неговите фамозни сгради – комплексът Oliy Majlis, дворецът на приятелството и Abul Kosim Madrassah, където професионалните узбекски занаятчии показват своите произведения. В религиозното училище ще се насладите на спектакъл от местни автори. Посещение на площад „Дружба на народите“. Свободно време в центъра на града. Нощувка в хотела в Ташкент.

ден3
(27.06.2021) неделя Ташкент – Ургенч – Хива

Закуска в хотела. Трансфер до летището в Ташкент. Полет в 8.40 ч. за град Ургенч. Среща на летището от местния представител на фирмата партньор. Трансфер до град Хива /40 км/. Настаняване в хотел. Свободно време до обяд за кратка почивка. След обяд екскурзия за разглеждане на забележителностите на град Хива. Посещение на старата част на града – двореца „Куня Арк“, включващ „Кунишин хана“ – 17 век, „Мухаммед Амин Хана» и медресе Мухаммад Рахимхана Феруз» ( 19 век). Празнична вечеря с фолклорна програма и мастер класа за приготвяне на най-популярното ястия в Узбекистан плов. Нощувка в хотела в Хива.

ден4
(28.06.2021) понеделник Хива

Закуска в хотела. Продължаваме с разглеждане на забележителностите на Хива на вписания в листата на ЮНЕСКО комплекс „Ичан Кала“. Това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени и датиращи от XII – XVII в. Специален интерес представлява превърналото се в символ на града минаре „Калта Минор“, което макар и недовършено, със своите 29 м е една от най-впечатляващите сгради в комплекса. Разходката предвижда и разглеждане на медресето на „Амин Кан“ мавзолея на „Пахлаван Махмуд“ (14 век) , минарето на „Ислам ходжа“, посещение на -«Джума» джамия» /18 век/, медресе «Шергазихан» (18 век), «Каравансарай» и комплекс «Ташхаули» (19 век). Свободно време. Нощувка в хотела в Хива.

ден5
(29.06.2021) вторник Хива – Бухара /470 км/

Закуска в хотела. Отпътуваме за град Бухара. Пътят между двата града минава по древния път на коприната през пустинята “Казълкум” /червен пясък/, простираща се на територията на Узбекистан, Казахстан и Туркменистан, с площ около 300 хил.km². Ще направим снимки в пустинята. Ще прекосим и реката Амударя. Пристигаме в късния следобед в един от най-старите и значими градове в Узбекистан –Бухара. Древния град прилича на оазис в пустинята. Тук сякаш времето е спряло още през 19-ти век за повечето от 150 защитени сгради. Свободно време за разходка из центъра на Букара. Нощувка в хотела в Бухара.

ден6
(30.06.2021) сряда Бухара

Закуска в хотела. Екскурзия из град Бухара. Ще посетим внушителната крепост Арк, която в продължение на векове е била средище на административната власт в града – резиденцията на бухарските емири. Ще посетим комплекса “Пойи Калон”, включващ минаре и джамия “Калон” (XII-XV век), медресе «Мир Араб» (XVI век). Ще се потопим в романтиката на традиционния източен закрит пазар от 16-века «Таки Заргарон», с много ювелирни изделия.
След кратка почивка и обяд ще продължим с разглеждането на стария град. Ще посетим мавзолеите «Бахауддина Накшбанди» и «ЧорБакр» (16 век), комплексите «Хазрати Мир Кулал» и «Мавзолей Саманидов» (9-10 век), комплекс «Боло-Хауз» (18 в.) медресе «Кукельдаш» (16 век), медресе «Надир Диван Беги» (17 в.), медресе «Улугбек» (15 в.), Завръщане в хотела. Нощувка в Бухара.

ден7
(01.07.2021) четвъртък Бухара - Самарканд /230 км/

Закуска в хотела. Трансфер до Самарканд. Един от най-древните градове, основан още през 8-ми век преди Христа. Своя “Златен век“ /14-ти век/ градът преживява по времето владетеля Тимур, когато са построени най-значимите сгради в града.
Настаняване в хотела. След обяд екскурзия в стария град. Посещение на площад «Регистан», където са разположени 3 медресе, също мавзолея «Гур-Эмир», където е погребан Амир Темур и неговия духовен наставник «Мир Сеид Бараки», също и комплекса «Хужаи Хизр», където е погребан 1-я Президент на република Узбекистан И.А.Каримов. Празнична прощална вечеря с фолклорна програма. Нощувка в Самарканд.

ден8
(02.06.2021) петък Самарканд- Ташкент /300 км/

Закуска в хотела. Продължаваме с екскурзията в Самарканд. Посещение на джамията «Биби Ханум» (15 в.), мястото за поклонения «Матуриди», гробищния комплекс „Шахи Зинда“, състоящ се от гробниците на редица приближени до тимуридската династия особи. Посещение на обсерваторията на „Улуг Бег“, построена през 1420 г., и считана за една от най – съвършените в арабския свят. След обяд посещение на екзотичния източен пазар „Сияб“. Трансфер до Ташкент. Настаняване в хотел. Нощувка в Ташкент.

ден9
(03.07.2021) събота Ташкент - Истанбул - София

Ранна закуска в хотела. Трансфер до летище Ташкент за полет до Истанбул в 8.50 ч. Кацаме в Истанбул в 12.05 ч. Полет до София в 13.30 ч. Кацане на летище София в 14.50 ч.

Цената включва:

 • Самолетни билети с включени всички летищни такси: София-Истанбул-Ташкент с авиокомпания Turkish Airlines с включен чекиран багаж 20 кг и ръчен багаж; Ташкент-Истанбул-София с авиокомпания Turkish Airlines с включен чекиран багаж 20 кг и ръчен багаж; Вътрешен полет-Ташкент-Ургенч с включен чекиран багаж 20 кг и ръчен багаж
 • Всички трансфери по програмата
 • 2 нощувки със закуски в бутиков хотел в национален стил 3* в Ташкент
 • 2 нощувки със закуски в бутиков хотел в национален стил 3* в Хива
 • 2 нощувки със закуски в бутиков хотел в национален стил 3* в Бухара
 • 1 нощувки със закуска в бутиков хотел в национален стил 3* в Самарканд
 • празнична вечеря с фолклорна програма с алкохол /бутилка водка на 4 човека/ в Хива
 • празнична прощална вечеря с фолклорна програма с алкохол/бутилка водка на 4 човека/ в Самарканд
 • всички екскурзии по програмата
 • всички входни такси на посещаваните обекти
 • екскурзоводско обслужване от представител на фирмата през целия период на екскурзията
 • местен екскурзовод на руски език по време на екскурзиите.
 • Медицинска застраховка с лимит 10000 евро с асистанс с покрит риск за COVID-19
 • местен туристически данък по време на целия тур

Цената не включва:

 • по желание 5 вечери - 50 евро
 • Нужен е международен паспорт със срок на валидност 6 месеца от датата на влизане в Узбекистан
 • Не се изисква виза за български граждани