Екскурзия до Грузия и Азербайджан - 8дни

Осемдневна самолетна екскурзия до Грузия и Азербайджан

с включени екскурзии в Грузия – Тбилиси, Мцхета, Кавказ и в Азербайджан – Баку, Гобустан, Янар Даг.

ЦЕНА 1328 ЛВ                                                                        12.05.2020 -19.05.2020

ден1
1 ден 12.05.2020 /вторник/-СОЛУН-КУТАИСИ –ТБИЛИСИ /230КМ/

Среща на летище Солун в 5.30 часа. /възможност за съдействие за транспорт и паркинг до летище Солун/. Излитане в 7.35 ч. Кацане в Кутаиси /Грузия/ в 12.10 ч. местно време. Отпътуване за Гори и посещение на къщата-музей на Йосиф Висарионович Сталин. Програмата продължава с разглеждане на пещерния град Уплисцихе, един от най-ранните градове, създадени на територията на страната. Преди налагането на християнството в страната, пещерите често са използвани за извършването на езически ритуали. Отпътуване за Тбилиси . Настаняване в хотел. Нощувка.

ден2
2 ден 13.05.2020 /сряда/-ТБИЛИСИ-МИЦХЕТА-ТБИЛИСИ /60КМ/

Закуска. Екскурзия до Мцхета. Мцхета (под егидата на UNESCO) – един от най-древните градове на Грузия и нейна първа столица. Градът със своите многобройни църкви и манастири е важно религиозно средище в страната, като често е наричан и втори Йерусалим. Посещение на Манастирът Самтавро и катедралния събор Светицсховели, където се смята, че се съхранява „Хитона“ /туниката на Исус Христос, с която е бил разпънат на кръста/. Това прави Катедралата най – значимият религиозен обект в страната. Посещение на манастира Джвари, построен през VI в. в зората на християнството в Грузия, на отвесна скала, издигаща се над старата столица с красива гледка.

Разглеждане забележителностите на Тбилиси. След обяд панорамна обиколка на грузинската столица. Градът е създаден през V в. и скоро след създаването си се превръща в столица на древната грузинска държава. Днес е важен политически, икономически и индустриален център. Обиколката включва – църквата „Метехи“, построена на хълм над р. Мтквари, квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Турът в града продължава с преминаване през площад Мейдани и ул. Шардени с нейните модни кафенета и художествени галерии. Разходка и свободно време в стария град на Тбилиси. Преминаване по новия стъклен „Мост на мира“. Изкачване с лифт до крепостта Нарикала, около която се смята, че е израстнала грузинската столица. Обиколката ще завърши с преминаване през „Площада на свободата“. Свободно време. Вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

ден3
3 ден 14.05.2020 /четвъртък/-ТБИЛИСИ-ГУДАУРИ- АНАНУРИ-КАВКАЗ - 330 км

След закуска се отправяме към отбранителния комплекс Ананури (обект на ЮНЕСКО), чието строителство започва през XIII в. от феодала на Арагви. Следваща точка от маршрута ни е кавказкият курорт Гудаури (2195 м.н.в.). До него ще стигнем по грузинската военна магистрала, посторена от Русия през XIX в. Пътят е изключително впечатляващ с невероятни гледки, вдъхновявали не един и двама пътешественици. След това ще се изкачим до селището Степанцминда /Казбеги/ и оттам с джип 4Х4/ около 8-9 км/ до храма на Пресвета Троица Гергети, както е популярното име на Църквата Света Троица. Той е разположен на десния бряг на река Чкхери на 2170 м.н.в. Тук ще се насладим на уникалната природа с красива панорамна гледка към Кавказ, включително към връх Казбеги (5047м). Въпреки че по време на Съветския съюз всички религиозни дейности са забранени, тя продължава да функционира и да привлича както поклоници, така и туристи. В наши дни в нея се провеждат и заседания на грузинската православна и апостолическа църква. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

ден4
4 ден 15.05.2020 /петък/ ТБИЛИСИ-БАКУ

Закуска. Трансфер за полет към Баку в 11.50 ч. Кацане около 13.00 часа местно време. Посрещане от местната туристическа фирма партньор. Трансфер в хотела и настаняване. След обяд екскурзия – забележителности на стария и съвременен град Баку. Разходка по един от най-големите булеварди в света – Бакински булевард. Следва посещение на стария град Баку, построен още през 12 век с най-впечатляващите паметници на азербайджанската архитектура – двореца на Ширван шах (XV век), който е величествено разположен на най-високата точка от древната част на Баку, Ичери Шехер. Ще видим Замъка Синик Гала, Кераван Сарай, Джума Джамия и забележителната „Момина кула“. Тук са снимани сцени от съветските филми „Диамантената ръка“, „Човекът Амфибия“, „Техеран 43“. Кратка спирка на панорамната площадка и Алеята на мъчениците и време за снимки. Оттук се открива неповторима гледка към Баку, в близост до знаменитите Огнени кули – ултрамодерен архитектурен ансамбъл, признат за символ на съвременен Азербайджан. Нощувка.

ден5
5 ден 16.05.2020 /събота/ Баку –Гобустан /130 км/

Закуска. Екскурзия до една от популярните забележителности на Азербайджан, привличаща хиляди туристи ежегодно – Гобустан. През 1930 година тук са открити петроглифи – скални рисунки, които носят след това световна популярност на този регион. Днес боят им над 6000, от 2007 година са под закрилата на ЮНЕСКО. Ще видим удивителния свят на скалните изображения, паметници на изкуството, изобразяващи бита и традициите на древните хора.

Сюжетите на скалните рисунки от преди 10 хиляди години са документални свидетелства за живота на хората по тези земи и за отдавна изчезнали древни животни, обитавали тази територия. Следва лада сафари и посещение на другата загадка- калните вулкани, наличието им отрежда на Азербайджан първо място в света. Първото им изригване се е случило преди повече от 25 милиона години! По тази причина резерватът носи прозвището „Другата планета”, а според НАСА тези вулкани са сходни с възвишенията на Марс! Следва спирка на съвременната джамия Биби Ейбат, на брега на Бакинския залив, построена на мястото на стара джамия от 13 век. В строежа са били използвани орнаменти и форми на народната архитектура. Джамията и гробницата Биби Ейбат са считани за свещени и затова са заветна цел на поколения поклонници и пътешественици. Свободно време.

Празнична вечеря във фолклорен ресторант. Нощувка.

ден6
6 ден 17.05.2020 /неделя/ Баку – Апшеронски Полуостров /60 км/

Закуска в хотела. Екскурзия «Атешгях – Храма Огненопоклонниците» – Янар Даг. Храмът на поклонниците на огъня, които са пристигнали тук преди повече от 500 години от Индия и са живяли по тези места до XIX век. Мястото и до ден днешен привлича хиляди поклонници. Това е може би най- популярната и екзотична забележителност на Азербайджан – храмът на вечния огън. Датата на построяване на съоръженията на храма датира от 1713 година. Самият храм, вероятно, съществува дълго време и стигна до нас, запазвайки първоначалния си план. Огненият олтар до известна степен отразява древната традиция на изграждане на олтари, обичайна за територията на Азербайджан в Средновековието . Екскурзия до «Гала –Археолого-етнографски музеен комплекс». Посещение на село Гала и етнографския музей на територия от 156 хектара. Запознаване с културата, традициите и занаятите на местното население. Комплексът датира от 3-то хилядолетие преди Христа. След това посещение на едно от най-известните и популярни сред туристите места на „Вечния пламък” е хълмът Янардаг, на чийто склон от древни времена гори природен газ. Огнените езици обхващат земята на около 10 метра в диаметър и парят прекалените смелчаци, осмелили се да ги приближат. Следобед посещение на Културния център Гейдар Алиев. Той представлява комплексно съоръжение, включващо конгресен център, музей, изложбени зали и административни офиси. Дизайнът на сградата е забележителен с това, че в екстериора няма нито един прав ъгъл. Проектът е разработен от легендарната жена архитект Заха Хадид през 2007 г. Свободно време. Нощувка.

ден7
7 ден 18.05.2020 /понеделник/ Баку –Тбилиси

Закуска /сух пакет/. Трансфер до летището в 7 ч. Полет към Киев в 9.30 ч. Кацане около 10.40 часа местно време. Посрещане от местната туристическа фирма партньор. Отпътуване за Кутаиси – старата столица на Колхида и земя на легендата за Златното руно. Днес е вторият по големина град в страната и също така седалище на Грузинския парламент. Посещение на центъра на града – ще видите архитектура от 19-ти в., местният пазар, няколко красиви градски парка. Посещение на катедралния храм Баграти – шедьовър на средновековната грузинска архитектура. Екскурзия до манастира Гелати – архитектурна забележителност от 12-ти в., който е построен от крал Давид Строителя. Счита се за шедьовър на грузинския Златен век. Включен е в списъка на ЮНЕСКО заради уникалните си мозайки и стенописи. Посещение и на другия красив манастир Моцамета. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

ден8
8 ден 19.05. 2020 /вторник/ - КУТАИСИ–ЛЕТИЩЕ КУТАИСИ /20 км/

Сух пакет за закуска. Ранен полет. Трансфер до летището в 4.00 ч. и излитане за Солун в 6.10 ч. Кацане около 8.00 ч. българско време.

Цената включва:

 • Самолетни билети с включени всички летищни такси: Солун- Кутаиси авиокомпания Wizzair с включен чекиран багаж 10 кг и ръчен багаж с размери 40/25/20; Тбилиси-Баку авиокомпания Buta airways с чекиран багаж 10 кг и малък ръчен багаж; Баку- Тбилиси авиокомпания Buta airways с чекиран багаж 10 кг и малък ръчен багаж; Кутаиси -Солун авиокомпания Wizzair с включен чекиран багаж 10 кг и ръчен багаж с размери 40/25/20
 • Трансфери: 3 трансфера хотел Тбилиси -летище, летище Баку-хотел, хотел-летище Баку.
 • 3 нощувки със закуски в хотел 4* в Баку
 • 3 нощувки със закуски в хотел 3* Тбилиси-
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* Кутаиси
 • вечеря в Кутаиси
 • Всички екскурзии по програмата
 • Екскурзоводско обслужване от представител на фирмата през целия период на екскурзията
 • Местен екскурзовод на руски език в Азербайджан и Грузия по време на екскурзиите.
 • Медицинска застраховка с лимит 5000 евро и местен туристически данък по време на целия тур

Цената не включва:

 • Виза за Азербайджан около 60 лв
 • Вечеря във фолклорен ресторант в Баку 25 евро- пет-шест степенно меню от различни азербайджански специалитети, вино, ракия и безалкохолно /по желание/
 • Вечеря във фолклорен ресторант в Тбилиси 20 евро-пет-шест степенно меню от различни грузински специалитети, вино, чача и безалкохолно /по желание/
 • Изкачване с джип до манастира Гергети в Кавказ – около 5 евро
 • Всички входни такси на посещаваните обекти/ общо около 20 евро/