Екскурзия до Армения и Грузия - 8дни

Осемдневна самолетна екскурзия до Армения и Грузия

с посещение на Ереван, Ечмиадзин, Хор вирап, Севан, Дилиджан, Мцхета, Гори, Уплисцихе, Сигнахи, Тбилиси

21.08-28.08.2020                                        Цена 1498 лв.

ден1
1 ден - 21.08.2020 /петък/ Бургас - Киев- Ереван

Среща на летище Бургас в 10.00 ч. за полет до Киев в 11.45 ч. с авиолинии Sky up. Кацане на летище Бориспол Киев в 13.26 ч. Полет за Ереван в 17.50 ч. Кацане в Ереван в 21.40 местно време. Посрещане от местната туристическа фирма партньор. Трансфер в хотела и настаняване. Нощувка.

ден2
2 ден - 22.08.2020 /събота/ Ереван – Ечмиадзин - Ереван /45 км/

Закуска. Полудневна екскурзия до Ечмиадзин /Вагаршапат/. Градът е основен духовен център на Арменската апостолическа църква. През 2—4 век е столица на Велика Армения. В центъра му се намира църква, построена през 303 г. на мястото, където, според легендата, на Григорий Просветител се явява Христос. В града се намират манастира с резиденцията на католикоса, Ечмиадзинската катедрала /под закрилата на ЮНЕСКО/, богословски учебни заведения, музей. Тук се пази копието на Лонгин. Посещение на Звартноц, с останки на катедрален храм от 7 век. След обяд обзорна пешеходна екскурзия в центъра на Ереван-площада на Републиката, Машток авеню, Театъра за опера и балет и парка „Каскадите“, Мемориала на арменския геноцид. Възможност за посещение на музея на ръкописите (наричан Матенадаран). Той е от най-големите хранилища за ръкописи в света. По желание вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

ден3
3 ден - 23.08-2020 /неделя/ Ереван - Хор вирап – Гарни - Гехард /140 км/

Закуска. Екскурзия до манастира „Хор вирап“ (букв. „дълбоката яма“) е сред най-известните и почитани манастири на Армения. Издигнат е на мястото, където през 3 в. основателят на арменската християнска държава, св. Григорий Просветител, е бил изпратен в изгнание. Продължаваме към градчето Гарни и манастира в Гехард. Храма на Митра в Гарни е прекрасен древногръцки храм, посветен на бога на Слънцето. Изборът на мястото е много удачен – защита само от една страна с крепостна стена, а пропаст се явява естествена преграда от останалите три. Посещение на Манастира Гехард (Гегард) – част от световното наследство на ЮНЕСКО. На арменски името на манастира означава копие. Намира се до пещерната река Гохт (Goht). Според легенди, името на манастира е свързано с „Копието на Лонгин“, което е пронизало тялото на Исус Христос, докато е бил на кръста. Това копие е било донесено в Армения и е една от реликвите, които могат да се видят в музея Ечмиадзин. Около обяд връщане в Ереван. Свободно време. Нощувка.

ден4
4 ден - 24.08.2020 /понеделник/ Ереван – Севан - Дилиджан-Санахин –Тбилиси /300 км/

Закуска. Отпътуване за Тбилиси, Грузия. Първо се отправяме към брега на езерото Севан, намиращо се на 1900 метра надморска височина. Ще посетим манастирския комплекс Севанаван и ще преминем през балнеоложкия курорт Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Кратка почивка в планинския град за обяд. Отпътуваме за град Алаверди, където ще посетим манастирския комплекс “Санахин“, изграден през 10-ти век по времето на арменския цар Абас Багратуни. В комплекса са включени пет църкви, параклиси, библиотека, училище, жилищни сгради и средновековно гробище с родови гробници. Училището е връстник на аналогичните училища в Оксфорд и Кембридж, за които англичаните твърдят, че са сред първите европейски университети. През периода от 10-ти до 13-ти век манастирът е един от главните религиозни, културни и научни центрове на Армения. Санахин е родното място на Артьом Микоян – главeн конструктор на съветските изтребители МиГ. Преминаване на границата с Грузия. Пристигане в хотела и настаняване. Свободно време. Нощувка.

ден5
5 ден - 25.08.2020 /вторник/- Тбилиси

Закуска. Разглеждане забележителностите на Тбилиси. Панорамна обиколка на грузинската столица с микробус и пешеходна разходка. Градът е създаден през V в. и скоро след създаването си се превръща в столица на древната грузинска държава. Днес е важен политически, икономически и индустриален център. Обиколката включва – църквата „Метехи“, построена на хълм над р. Мтквари, квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Турът в града продължава с преминаване през площад Мейдани и ул. Шардени с нейните модни кафенета и художествени галерии. Разходка и свободно време в стария град на Тбилиси. Преминаване по новия стъклен „Мост на мира“. Изкачване с лифт до крепостта Нарикала, около която се смята, че е израстнала грузинската столица. Обиколката ще завърши с преминаване през „Площада на свободата“ и изкачване с фуникуляра до парка Мтацминда, от където се открива невероятна гледка към Тбилиси. Свободно време. Вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

ден6
6 ден - 26.08.2020 /сряда/ - Тбилиси – Мцхета – Гори - Уплисцихе /200км/

Закуска. Екскурзия до Мцхета и Уплисцихе. Мцхета (под егидата на UNESCO) – един от най-древните градове на Грузия и нейна първа столица. Градът със своите многобройни църкви и манастири е важно религиозно средище в страната, като често е наричан и втори Йерусалим. Посещение на манастира Самтавро и катедралния събор Светицсховели, където се смята, че се съхранява „Хитона“ /туниката на Исус Христос, с която е бил разпънат на кръста/. Това прави Катедралата най – значимия религиозен обект в страната. Посещение на манастира Джвари, построен през VI в. в зората на християнството в Грузия, на отвесна скала, издигаща се над старата столица с красива гледка. След обяд екскурзията продължава към град Гори. Посещение на къщата-музей на Йосиф Висарионович Сталин. Програмата продължава с разглеждане на пещерния град Уплисцихе, един от най-ранните градове, създадени на територията на страната. Преди налагането на християнството в страната, пещерите често са използвани за извършването на езически ритуали. Отпътуване за Тбилиси. Нощувка.

ден7
7 ден - 27.08.2020 /четвъртък/ - Тбилиси – Бодбе – Сигнахи /200 км/

Закуска. Посещение на един от най-известните винарски заводи “Патардзеули“ с безплатна дегустация на различни вина /включително и любимото на Сталин вино „Хванчкара“/ и възможност за покупка на вина, прочутия грузински коняк и тяхната ракия “Чача“. Програмата продължава с посещение на манастира Бодбе, създаден от покровителката на Грузия Св. Нино. Отпътуване за Сигнахи – известен още като градът на любовта. Добре запазената крепост, красивата църква Св. Стефан, калдаръмените улички, живописното разположение на града и прословутото кахетинско вино правят престоя наистина незабравимо преживяване. Отпътуване към международното летище в Тбилиси за полет към Киев в 22.05. Кацане на летище Бориспол в 00.05 часа местно време.

ден8
8 ден - 28.08.2020 /петък/- Тбилиси – Киев - Бургас

Полет към Бургас в 4.00 часа. Кацане на летище Бургас в 5.45 часа.

Цената включва:

 • Самолетни билети с включени всички летищни такси: Бургас- Киев и Киев Ереван авиокомпания Sky up и ръчен багаж с тегло до 7 кг; Тбилиси- Киев и Киев –Бургас авиокомпания Sky up и ръчен багаж с тегло до 7 кг.
 • Транспорт с минибус /автобус по програмата/
 • Трансфери: трансфер летище Ереван –хотел и хотел Тбилиси –летище
 • 3 нощувки със закуски в хотел 3* или 4* в Ереван
 • 3 нощувки със закуски в хотел 3* Тбилиси
 • туристическа програма в Ереван
 • туристическа програма в Тбилиси
 • екскурзия до Ечмиадзин
 • екскурзия до Гарни, Гехард и Хор Вирап
 • туристическа програма Севан, Дилиджан, манастира Санахин
 • Екскурзия Мцхета, Гори, Уплисцихе
 • Екскурзия в Кахетия- безплатна дегустация на вино и чача /ракия/, Бодбе, Сигнахи
 • Екскурзоводско обслужване от представител на фирмата през целия период на екскурзията
 • Местен екскурзовод на руски език в Грузия и Армения по време на екскурзиите.

Цената не включва:

 • Чекиран багаж /по желание/ 23 кг 160 лв.
 • Вечеря във фолклорен ресторант в Тбилиси /по желание/- 20 евро: пет-шест степенно меню от различни грузински специалитети, вино, чача и безалкохолно
 • Вечеря във фолклорен ресторант в Ереван /по желание/ - 25 евро: пет-шест степенно меню от различни арменски специалитети, коняк, безалкохолно
 • Всички входни такси на посещаваните обекти и билети за лифта и фуникуляра в Тбилиси /общо около 20 евро/