Екскурзия до Грузия – кавказка приказка - 5дни

Excursion to Georgia

Five-day plane trip to Georgia – 850 BGN

15.10. – 19.10.2019

5 days, 4 nights

ден1
1 ден 15.10.2019 /вторник/-СОЛУН - КУТАИСИ – ТБИЛИСИ /230км/

Среща на летище Солун в 5.30 ч. ./Възможност за съдействие за транспорт и паркинг до летище Солун/. Излитаме в 7.35 ч. Кацане в Кутаиси /Грузия/ в 12.10 местно време. Отпътуване за Гори и посещение на къщата-музей на Йосиф Висарионович Сталин. Програмата продължава с разглеждане на пещерния град Уплисцихе, един от най-ранните градове, създадени на територията на страната. Преди налагането на християнството в страната, пещерите често са използвани за извършването на езически ритуали. Отпътуване за Тбилиси . Настаняване в хотел. Нощувка.

ден2
2 ден 16.10.2019 /сряда/ ТБИЛИСИ-МИЦХЕТА-ТБИЛИСИ /60 км/

Закуска. Екскурзия до Мцхета. Мцхета (под егидата на UNESCO) – един от най-древните градове на Грузия и нейна първа столица. Градът със своите многобройни църкви и манастири е важно религиозно средище в страната, като често е наричан и втори Йерусалим. Посещение на Манастирът Самтавро и катедралния събор Светицсховели, където се смята, че се съхранява „Хитона“/туниката на Исус Христос, с която е бил разпънат на кръста/. Това прави Катедралата най – значимия религиозен обект в страната. Посещение на манастира Джвари, построен през VI в. в зората на християнството в Грузия, на отвесна скала, издигаща се над старата столица с красива гледка.

Разглеждане забележителностите на Тбилиси. След обяд панорамна обиколка на грузинската столица. Градът е създаден през V в. и скоро след създаването си се превръща в столица на древната грузинска държава. Днес е важен политически, икономически и индустриален център. Обиколката включва- църквата „Метехи“, построена на хълм над р. Мтквари, прочутите серни бани. Преминаване по новия стъклен „Мост на мира“ Изкачване с лифт до крепостта Нарикала, около която се смята, че е израстнала грузинската столица. Посещение на Сионската катедрала и най-старата част на града. Турът в града продължава с преминаване през площад Мейдани и ул. Шардени с нейните модни кафенета и художествени галерии. Обиколката ще завърши с преминаване по прочутия булевард Руставели, където се намират забележителности като сградата на Националната Опера и Катедралата. Свободно време. По желание вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

ден3
3 ден 17.10.2019 /четвъртък/- ТЕЛАВИ– ЦИНАНДАЛИ – БОДБЕ – СИГНАХИ-ТБИЛИСИ /250 км/

Закуска. Отпътуване за Телави, град, разположен в красив район, заради древните храмове, манастири, живописни реки и долини, където кехлибарното грозде расте под топлите слънчеви лъчи. Посещение на един от най-известните винарски заводи, академията от 12 век , тук е учил прочутия грузински поет Шота Руставели. Отпътуване за Цинандали и посещение на имението на принц Александър Чавчавадзе. Наследявайки имота през първата половина на XIX в., принцът поставя началото на модерното винопроизводство в страната, като смесва модерни западни технологии с вековните традиции на грузинското винопроизводство. По желание и срещу допълнително заплащане е възможна дегустация на местни сортове вина от Кахетийския район. Програмата продължава с посещение на манастира Бодбе, създаден от покровителката на Грузия Св. Нино. Отпътуване за Сигнаги – известен още като градът на любовта. Добре запазената крепост, красивата църква Св. Стефан, калдаръмените улички, живописното разположение на града и прословутото кахетинско вино правят престоя наистина незабравимо преживяване. Дегустация на прочутата грузинска ракия „ЧАЧА“ Привечер отпътуване за столицата Тбилиси. Нощувка.

ден4
4 ден 18.10.2019 /петък/ ТБИЛИСИ – КУТАИСИ /230 км/

Закуска. Отпътуване за Кутаиси - старата столица на Колхида и земя на легендата за Златното руно. Днес е вторият по големина град в страната и също така седалище на Грузинския парламент. Настаняване в хотел. Посещение на центъра на града - ще видите архитектура от 19-ти в., местният пазар, няколко красиви градски парка. Посещение на катедралния храм Баграти – шедьовър на средновековната грузинска архитектура. Екскурзия до манастира Гелати - архитектурна забележителност от 12-ти в., който е построен от крал Давид Строителя. Счита се за шедьовър на грузинския Златен век. Включен е в списъка на ЮНЕСКО заради уникалните си мозайки и стенописи. Посещение и на другия красив манастир Моцамета. Вечеря. Нощувка.

ден5
5 ден 19.10.2019 /събота/ полет КУТАИСИ – СОЛУН

Сух пакет за закуска.Ранен полет. Трансфер до летището в 4.00 часа и излитане за Солун в 6.10 часа. Кацане около 7.00 българско време.

Цената включва:

 • -самолетен билет Солун-Кутаиси-Солун с авиокомпания Wizzair с включен багаж с размери 40/20/25
 • -3 нощувки хотел 3*със закуски в Тбилиси
 • -1 нощувка хотел 3*в Кутаиси
 • -1 вечеря в Кутаиси
 • -сух пакет за закуска в последния ден
 • -пътуване по време на целия престой в Грузия с комфортен 20 местен мини автобус
 • - бутилка вода 0.5 л всеки ден от програмата
 • -екскурзии до всички забележителности по програмата
 • - екскурзоводско обслужване от представител на фирмата през целия период на екскурзията
 • -екскурзоводско обслужване от местен екскурзовод на руски език
 • -медицинска застраховка с лимит на отговорност 5000 евро

Цената не включва:

 • -вход град Уплисцихе - около 5лв
 • -вход музея на Сталин –около 11 лв
 • -транспорт в Тбилиси- такси струва около 5-7 лв., до важните забележителности
 • -лифт 4 лв
 • -По желание: празнична вечеря в типичен грузински ресторант в Тбилиси -20 евро на вечер с пет-шест степенно меню от различни грузински специалитети, вино, чача и безалкохолно