Екскурзия до Грузия – кавказка приказка - 5 Days

Екскурзия до Грузия

Петдневна самолетна екскурзия до Грузия – 850 лв.

23.03. – 27.03.2020

5 дни, 4 нощувки

ден1
1 ден - 23.03.2020 /понеделник/-СОЛУН-КУТАИСИ

Среща на летище Солун в 16.30 часа. /възможност за съдействие за транспорт и паркинг до летище Солун/. Излитане в 18.15 ч. Кацане в Кутаиси около 22.45 часа местно време. Настаняване в хотел. Нощувка.

ден2
2 ден - 24.03.10.2020 / вторник/- КУТАИСИ – ГЕЛАТИ – МОЦАМЕТА – ГОРИ - УПЛИСЦИХЕ–ТБИЛИСИ /260КМ/

Закуска. Кутаиси, старата столица на Колхида и земя на легендата за Златното руно, днес е вторият по големина град в страната и също така седалище на Грузинския парламент. Настаняване в хотел. Посещение на центъра на града – ще видим архитектура от 19-ти в., няколко красиви градски парка. Посещение на катедралния храм Баграти – шедьовър на средновековната грузинска архитектура. Екскурзия до манастира Гелати – архитектурна забележителност от 12-ти в., който е построен от крал Давид Строителя. Счита се за шедьовър на грузинския Златен век. Включен е в списъка на ЮНЕСКО заради уникалните си мозайки и стенописи. Посещение и на другия красив манастир Моцамета. Отпътуване за Гори и посещение на къщата-музей на Йосиф Висарионович Сталин. Програмата продължава с разглеждане на пещерния град Уплисцихе, един от най-ранните градове, създадени на територията Грузия. Преди налагането на християнството в страната, пещерите често са използвани за извършването на езически ритуали. Отпътуване за Тбилиси. Настаняване в хотел. Нощувка.

ден3
3 ден 25.03.2020 /сряда/ ТБИЛИСИ - МЦХЕТА-ТБИЛИСИ /60КМ/

Закуска. Екскурзия до Мцхета. Мцхета (под егидата на UNESCO) – един от най-древните градове на Грузия и нейна първа столица. Градът със своите многобройни църкви и манастири е важно религиозно средище в страната, като често е наричан и втори Йерусалим. Посещение на Манастира Самтавро и катедралния събор Светицсховели, където се смята, че се съхранява „Хитона“/туниката на Исус Христос, с която е бил разпънат на кръста/. Това прави Катедралата най-значимия религиозен обект в страната. Посещение на манастира Джвари, построен през VI в. в зората на християнството в Грузия, на отвесна скала, издигаща се над старата столица с красива гледка.

Разглеждане забележителностите на Тбилиси. След обяд панорамна обиколка на грузинската столица. Градът е създаден през V в. и скоро след създаването си се превръща в столица на древната грузинска държава. Днес е важен политически, икономически и индустриален център. Обиколката включва църквата „Метехи“, построена на хълм над р. Мтквари, прочутите серни бани. Преминаване по новия стъклен „Мост на мира“. Изкачване с лифт до крепостта Нарикала, около която се смята, че е израстнала грузинската столица. Посещение на Сионската катедрала и най-старата част на града. Турът в града продължава с преминаване през площад Мейдани и ул. Шардени с нейните модни кафенета и художествени галерии. Обиколката ще завърши с преминаване по прочутия булевард Руставели, където се намират забележителности като сградата на Националната Опера и Катедралата. Свободно време. По желание вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

ден4
4 ден 26.03.2020 /четвъртък/ - ТЕЛАВИ– ЦИНАНДАЛИ – БОДБЕ – СИГНАХИ-ТБИЛИСИ /250 км/

Закуска. Отпътуване за Телави, град, разположен в красив район, заради древните храмове, манастири, живописни реки и долини, където кехлибарното грозде расте под топлите слънчеви лъчи. Отпътуване за Цинандали и посещение на имението на принц Александър Чавчавадзе. Наследявайки имота през първата половина на XIX в., принцът поставя началото на модерното винопроизводство в страната, като смесва модерни западни технологии с вековните традиции на грузинското винопроизводство. По желание и срещу допълнително заплащане е възможна дегустация на местни сортове вина от Кахетийския район. Отпътуване за Сигнаги – известен още като градът на любовта. Добре запазената крепост, красивата църква Св. Стефан, калдаръмените улички, живописното разположение на града и прословутото кахетинско вино правят престоя наистина незабравимо преживяване. Програмата продължава с посещение на манастира Бодбе, създаден от покровителката на Грузия Св. Нино. Посещение на един от най-известните винарски заводи “Патардзеули“ с безплатна дегустация на различни вина /включително и любимото на Сталин вино „Хванчкара“/ и възможност за покупка на вина и прочутия грузински коняк и тяхната ракия “Чача“. Привечер отпътуване за столицата Тбилиси. Нощувка.

ден5
5 ден 27.03.2020 /петък/ - ТБИЛИСИ- ЛЕТИЩЕ-КУТАИСИ /250 км/

Закуска. Отпътуване за Кутаиси. Посещение на пещерата на Прометей , ако времето до полета ни позволи. Полет до Солун в 16.50. Кацане в Солун около 17.40 ч. местно време.

Цената включва:

 • самолетен билет Солун-Кутаиси-Солун с авиокомпания Wizzair с включен багаж 10 кг с размери 40/25/20
 • 1 нощувка хотел 3* със закуска в Кутаиси
 • 3 нощувки хотел 3*със закуски в Тбилиси
 • пътуване по време на целия престой в Грузия с комфортен микробус
 • бутилка вода всеки ден от програмата
 • екскурзии до всички забележителности по програмата
 • екскурзоводско обслужване от представител на фирмата през целия период на екскурзията
 • екскурзоводско обслужване от местен екскурзовод на руски език
 • медицинска застраховка с лимит на отговорност 5000 евро

Цената не включва:

 • вход град Уплисцихе - около 4 лв
 • вход музея на Сталин –около 9 лв
 • транспорт в Тбилиси- такси струва около 5-7 лв., до важните забележителности
 • лифт 3 лв
 • по желание - празнична вечеря в типичен грузински ресторант в Тбилиси -20 евро на вечер с пет-шест степенно меню от различни грузински специалитети, вино, чача и безалкохолно