Екскурзия до Сърбия

ПИРОТ, КРУШЕВАЦ, ВРЪНЯЧКА БАНЯ, КРАЛЕВО, МАНАСТИР ЖИЧА, МАНАСТИР ЛЮБОСТИНЯ, НИШ, СУКОВСКИ МАНАСТИР
3 дни / 2 нощувки

ден1
Ден 1 СТАРА ЗАГОРА - ВРЪНЯЧКА БАНЯ - 500 км

Отпътуване от Стара Загора в 05.00 . Пристигане около обяд в град Пирот. Посещение на Пиротски пазар, известен с натуралните си домашни хранителни продукти /колбаси, сирена, кашкавали, лютеници и разбира се известната сръбска ракия/. Отпътуване за Крушевац. Градът през 1387г. е бил столица на владенията на княз Лазар. Туристическа програма: централният площад с паметника на героите от битката на Косово поле през 1389 г., паметникът на мира, Църквата “Св. Георги”, Археологическия парк “Лазарев град” с останките от средновековна крепост Донжон кула, паметниците на Филип Вишнич – слепият гуслар-поет и Св. Княз Лазар, един от най-почитаните сръбски светци. Посещение на цървата „Лазарица”, изградена в периода 1378-1380 от княз Лазар. Отпътуване за Върнячка баня. Градът е минерален курорт с най-добра слава и най-дълги традиции в Р. Сърбия. Намира се в централна Сърбия. Разполага със седем минерални извора, четири от които се използват за терапия, а водата от останалите три се бутилира. “Топла вода” е най-старият и най-известен извор. Археологическите находки доказват, че е използван още по римско време от I до IVв. Температурата на водата е колкото температурата на човешкото тяло – 36.5 градуса. Друг топъл извор е “Йезеро”. Другите два извора “Снежник” и “Слатина” са студени извори. Водата от курорта е полезна при лечение на диабет, заболявания на черния дроб и болести на храносмилателните органи. Настаняване в хотела. Нощувка.

ден2
Ден 2 Еккурзия МАНАСТИРА ЖИЧА– КРАЛЕВО-МАНАСТИР ЛЮБОСТИНЯ- 100 км

Закуска. Отпътуване за манастира Жича – “Кралския храм” Манастирът Жича, основан от първия сръбски крал Стефан през 1217 г. По-късно построен като манастирски комплекс, той е първо седалище на Сръбската епископия и място на коронясване на сръбските владетели и посвещавани църковните старейшини.Той е една от най-големите светини на сръбския народ. От някогашната сграда днес са запазени църквата Св.Спас и малката църква Св.Петър и Павел, докато останалите сгради са сравнително нови. Отпътуване за Кралево. Днешното си име градът носи от 1882г., когато в близкия манастир Жича е коронован крал Милан I. Кралево, наричан „градът на кралете“, е културен, образователен и икономически център. Разходка в центъра на града.

Отпътуване за манастира Любостиня, намиращ в долината на река Любостиня, близо до град Тръстеник. Съществува легенда, която гласи, че обителта е открита от княз Лазар Храбелянович и княгиня Милица през 1388 година. След битката в Косово, когато княз Лазар бил убит, Милица станала монахиня. Манастирът е известен с богатия си и пищен екстериор, с изваяни прозорци, люнети и розети.

След обяд връщане в Върнячка баня. Свободно време за разходка в курорта. Празнична вечеря със сръбска музика /по желание на групата/. Нощувка.

ден3
Ден 3 КРУШЕВАЦ- НИШ- ПОГАНОВСКИ МАНАСТИР- СТАРА ЗАГОРА - 500 км

Закуска. Отпътуване за Ниш, третия по големина град в Сърбия, наричан градът на Константин Велики- тук е роден през 272 г. Императора, направил християнството официална религия. Свободно време в центъра и разходка из Крепостта, запазена в днешния си вид от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско укрепление под името Найсус със запазени и възстановени оръжейница и една джамия, превърнати в галерии и няколко турски работилници, днес приятни кафенета и сувенирни магазини. По пътя към България, посещение на Суковския манастир. Манастирът “Успение Богородично” е мъжки православен манастир. В манастира се съхраняват известните с целебната си сила чудотворни мощи на монаха Вениамин, възобновил комплекса през XIX век. Тук може да си купите чудодейни мехлеми и балсами направени от монасите в манастира.

Продължаване по пътя за България. Пристигане в Стара Загора вечерта.

Цената включва:

  • 2 нощувки, 2 закуски
  • транспорт с туристически автобус 3*
  • водач от фирмата организатор
  • екскурзоводско обслужване
  • групова медицинска застраховка с асистънс с покритие 5000 евро

Цената не включва:

  • 1 вечеря с жива музика
  • входни такси и билети за забележителности
  • доплащане към медицинската застраховка за хора от 65 до 70г. - 2 лева; от 71 до 75г. – 4 лева; от 76 до 85г. – 7 лева. Туристи над 85г. не могат да бъдат застраховани

До Сърбия е възможно да се пътува само лична карта.