Екскурзия до Грузия и Армения - 8 Days

Осемдневна самолетна екскурзия до Грузия и Армения

с посещение на Тбилиси, Мцхета, Ананури, Гадаури, Кавказ,

Ереван, Ечмиадзин, Хор вирап, Севан, Дилиджан

08.06-15.06.2021                                      Цена 1598 лв.

Програма

ден1
08.06,2021 /вторник/ - София-Мюнхен-Тбилиси

Среща в 4.30 ч. на летище София, Терминал 2 за полет 6.00 ч. за Мюнхен и Тбилиси. Кацане на летище Тбилиси в 14.30 ч. местно време. Панорамна обиколка на столицата. Изкачване с лифт до крепостта Нарикала, около която се смята, че е израснала грузинската столица. Настаняване в хотела. Нощувка.

ден2
09.06.2021 /сряда/ Мцхета-Тбилиси - 60км

Закуска. Екскурзия до Мцхета. Мцхета (под егидата на UNESCO) е един от най-древните градове на Грузия и нейна първа столица. Градът със своите многобройни църкви и манастири е важно религиозно средище в страната, като често е наричан и втори Йерусалим. Посещение на Манастира Самтавро и катедралния събор Светицсховели, където се смята, че се съхранява „Хитона“ /туниката на Исус Христос, с която е бил разпънат на кръста/. Това прави Катедралата най–значимия религиозен обект в страната. Посещение на манастира Джвари, построен през VI в. в зората на християнството в Грузия, на отвесна скала, издигаща се над старата столица с красива гледка.
Разглеждане забележителностите на Тбилиси. След обяд пешеходна обиколка на грузинската столица. Градът е създаден през V-ти в. и скоро след създаването си се превръща в столица на древната грузинска държава. Днес е важен политически, икономически и индустриален център. Обиколката включва – църквата „Метехи“, построена на хълм над р. Мтквари, квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Турът в града продължава с преминаване през площад Мейдани и ул. Шардени с нейните модни кафенета и художествени галерии. Разходка и свободно време в стария град на Тбилиси. Преминаване по новия стъклен „Мост на мира”.Обиколката завършва с преминаване през „Площада на свободата“. Свободно време. По желание вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

ден3
10.06.2021 /четвъртък/ 2021 – Тбилиси-Гадаури- Ананури-Кавказ - 330 км

След закуска се отправяме към отбранителния комплекс Ананури (обект на ЮНЕСКО), чието строителство започва през XIII-ти в. от феодала на Арагви. Следваща точка от маршрута ни е кавказкият курорт Гудаури (2195 м.н.в.). До него ще стигнем по грузинската военна магистрала, посторена от Русия през XIX в. Пътят е изключително впечатляващ с невероятни гледки, вдъхновявали не един и двама пътешественици. След това ще се изкачим до селището Степанцминда /Казбеги/ и оттам с джип 4х4 /около 8-9 км/ до храма на Пресвета Троица Гергети, както е популярното име на Църквата Света Троица. Той е разположен на десния бряг на река Чкхери на 2170 м.н.в. Тук ще се насладим на уникалната природа с красива панорамна гледка към Кавказ, включително към връх Казбеги (5047м). Въпреки че по време на Съветския съюз всички религиозни дейности са забранени, тя продължава да функционира и да привлича както поклонници, така и туристи. В наши дни в нея се провеждат и заседания на грузинската православна и апостолическа църква. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

ден4
11.06.2021 /петък/ Тбилиси-Санахин-Дилиджан-Севан-Ереван-300 км.

Закуска. Отпътуване за Ереван, Армения. Преминаване границата с Армения.
Ще преминем през балнеоложкия курорт Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Кратка почивка в планинския град за обяд. Продължаваме към брега на езерото Севан, намиращо се на 1900 м надморска височина. Ще посетим манастирския комплекс Севанаван.
Пристигане в хотела и настаняване. Свободно време. Нощувка.

ден5
12.06.2021 /събота/ - Ереван-Ечмиадзин-Ереван /45 км/

Закуска. Полудневна екскурзия до Ечмиадзин /Вагаршапат/. Градът е основен духовен център на Арменската апостолическа църква. През 2—4 век е столица на Велика Армения. В центъра му се намира църква, построена през 303 г. на мястото, където, според легендата, на Григорий Просветител се явява Христос. В града се намират манастира с резиденцията на католикоса, Ечмиадзинската катедрала под закрилата на ЮНЕСКО/, богословски учебни заведения, музей. Тук се пази копието на Лонгин. Посещение на Звартноц, с останки на катедрален храм от 7-ми век. След обяд обзорна пешеходна екскурзия в центъра на Ереван – площада на Републиката, Машток авеню, Театъра за опера и балет и парка „Каскадите“, Мемориала на арменския геноцид. Възможност за посещение на музея на ръкописите (наричан Матенадаран). Той е от най-големите хранилища за ръкописи в света. По желание вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

ден6
13.06.2021 /неделя/ - Ереван-Хор вирап-Гарни-Гехард-Ереван /140 км/

Закуска. Екскурзия до манастира „Хор вирап“ (букв. „дълбоката яма“), който е сред най-известните и почитани манастири на Армения. Издигнат е на мястото, където през 3-ти век основателят на арменската християнска държава, св. Григорий Просветител, е бил изпратен в изгнание. Продължаваме към градчето Гарни и манастира в Гехард. Храмът на Митра в Гарни е прекрасен древногръцки храм, посветен на бога на Слънцето. Изборът на мястото е много удачен – защита само от една страна с крепостна стена, а пропаст се явява естествена преграда от останалите три. Посещение на Манастира Гехард (Гегард) – част от световното наследство на ЮНЕСКО. На арменски името на манастира означава копие. Намира се до пещерната река Гохт (Goht). Според легенди, името на манастира е свързано с „Копието на Лонгин“, което е пронизало тялото на Исус Христос, докато е бил на кръста. Това копие е било донесено в Армения и е една от реликвите, които могат да се видят в музея Ечмиадзин. След обяд връщане в Ереван. Свободно време. Нощувка.

ден7
14.06.2021 /понеделник/ Ереван-Тбилиси /300 км/

Закуска. Отпътуване за Тбилиси, Грузия. Посещение на град Алаверди, където ще посетим манастирския комплекс “Санахин“, изграден през 10-ти век по времето на арменския цар Абас Багратуни. В комплекса са включени пет черкви, параклиси, библиотека, училище, жилищни сгради и средновековно гробище с родови гробници. Училището е връстник на аналогичните училища в Оксфорд и Кеймбридж, за които англичаните твърдят, че са сред първите европейски университети. През периода от 10-ти до 13-ти век манастирът е един от главните религиозни, културни и научни центрове на Армения. Санахин е родното място на Артьом Микоян – главeн конструктор на съветските изтребители МиГ. Преминаване на границата с Грузия. След обяд пристигане в Тбилиси. Свободно време. Нощувка.

ден8
15.06.2021 /вторник/ Тбилиси-Мюнхен-София

Сух пакет за закуска. Ранен трансфер за полет в 5.10 ч. Кацане на летище София в 12.15 ч.

Цената включва:

 • Самолетни билети с включени всички летищни такси: София-Мюнхен- Тбилиси с авиокомпания Луфтханза; Тбилиси-Мюнхен-София с авиокомпания Луфтханза
 • чекиран багаж 23 кг. и ръчен 8 кг.
 • Транспорт с минибус/автобус по програмата/
 • Трансфери: трансфер летище Тбилиси - хотел – летище Тбилиси
 • 3 нощувки със закуски в хотел 3* или 4* в Ереван
 • 4 нощувки със закуски в хотел 3* в Тбилиси
 • туристическа програма в Ереван
 • туристическа програма в Тбилиси
 • екскурзия до Ечмиадзин
 • екскурзия до Гарни, Гехард и Хор Вирап
 • туристическа програма Севан, Дилиджан, манастира Санахин
 • Екскурзия до Мцхета
 • Екскурзия-Тбилиси-Гадаури-Ананури- Кавказ
 • Екскурзоводско обслужване от представител на фирмата през целия период на екскурзията
 • Местен екскурзовод на руски език в Грузия и Армения по време на екскурзиите.
 • Медицинска застраховка с лимит 10000 евро с асистанс с покрит риск за COVID-19
 • местен туристически данък по време на целия тур.

Цената не включва:

 • Цената не включва:
 • Вечеря във фолклорен ресторант в Тбилиси 20 евро-пет-шест степенно меню от различни грузински специалитети, вино, чача и безалкохолно /по желание/
 • Вечеря във фолклорен ресторант в Ереван 25 евро-пет-шест степенно меню от различни арменски специалитети, коняк, безалкохолно /по желание/
 • Всички входни такси на посещаваните обекти и билети за лифта в Тбилиси/ общо около 20 евро/