Екскурзия до Грузия и Армения - 7 Days

Седемдневна самолетна екскурзия до Грузия и Армения

с посещение на Тбилиси, Мцхета, Гори, Уплисцихе,

Ереван, Ечмиадзин, Хор вирап, Севан, Дилиджан

06.10-12.10.2020                                        Цена 1328 лв.

ден1
1 ден 06.10. 2020 /вторник / София – Солун /350 км/; КУТАИСИ-ГОРИ- УПЛИСЦИХЕ–ТБИЛИСИ /220КМ/

Среща на летище София в 2.00 часа. Отпътуване с микробус до летище Солун. Излитаме в 9.20 ч. от летище Солун. Кацане в Кутаиси около 12.50 часа местно време. Среща на летището с представител на местната туристическа фирма. Отпътуване за Гори и посещение на къщата-музей на Йосиф Висарионович Сталин. Програмата продължава с разглеждане на пещерния град Уплисцихе, един от най-ранните градове, създадени на територията на страната. Преди налагането на християнството в страната, пещерите често са използвани за извършването на езически ритуали. Отпътуване за Тбилиси. Настаняване в хотел. Нощувка.

ден2
2 ден 07.10.2020 /сряда/ ТБИЛИСИ – МЦХЕТА – ТБИЛИСИ /60КМ/

Закуска. Екскурзия до Мцхета. Мцхета (под егидата на UNESCO) – един от най-древните градове на Грузия и нейна първа столица. Градът със своите многобройни църкви и манастири е важно религиозно средище в страната, като често е наричан и втори Йерусалим. Посещение на Манастира Самтавро и катедралния събор Светицсховели, където се смята, че се съхранява „Хитона“ /туниката на Исус Христос, с която е бил разпънат на кръста/. Това прави Катедралата най-значимия религиозен обект в страната. Посещение на манастира Джвари, построен през VI в. в зората на християнството в Грузия, на отвесна скала, издигаща се над старата столица с красива гледка.

Разглеждане забележителностите на Тбилиси. След обяд панорамна обиколка на грузинската столица. Градът е създаден през V в. и скоро след създаването си се превръща в столица на древната грузинска държава. Днес е важен политически, икономически и индустриален център. Обиколката включва – църквата „Метехи“, построена на хълм над р. Мтквари, квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Турът в града продължава с преминаване през площад Мейдани и ул. Шардени с нейните модни кафенета и художествени галерии. Разходка и свободно време в стария град на Тбилиси. Преминаване по новия стъклен „Мост на мира“. Изкачване с лифт до крепостта Нарикала, около която се смята, че е израстнала грузинската столица. Обиколката ще завърши с преминаване през „Площада на свободата“. Свободно време. Вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

ден3
3 ден 8.10.2020 /четвъртък/ - ТБИЛИСИ – ГУДАУРИ – АНАНУРИ – КАВКАЗ - Тбилиси /330 км/

След закуска се отправяме към отбранителния комплекс Ананури (обект на ЮНЕСКО), чието строителство започва през XIII в. от феодала на Арагви. Следваща точка от маршрута ни е кавказкият курорт Гудаури (2195 м.н.в.). До него ще стигнем по грузинската военна магистрала, посторена от Русия през XIX в. Пътят е изключително впечатляващ с невероятни гледки, вдъхновявали не един и двама пътешественици. След това ще се изкачим до селището Степанцминда /Казбеги/ и оттам с джип 4Х4 /около 8-9 км/ до храма на Пресвета Троица Гергети, както е популярното име на Църквата Света Троица. Той е разположен на десния бряг на река Чкхери на 2170 м.н.в. Тук ще се насладим на уникалната природа с красива панорамна гледка към Кавказ, включително към връх Казбеги (5047м). Въпреки че по време на Съветския съюз всички религиозни дейности са забранени, тя продължава да функционира и да привлича както поклонници, така и туристи. В наши дни в нея се провеждат и заседания на грузинската православна и апостолическа църква. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

ден4
4 ден 09.10.2020 /петък/ Тбилиси – Санахин – Дилиджан - Севан- Ереван /300 км/

Закуска. Отпътуване за Ереван, Армения. Преминаване на границата с Армения. Ще посетим град Алаверди и манастирския комплекс “Санахин“, изграден през 10-ти век по времето на арменския цар Абас Багратуни. В комплекса са включени пет черкви, параклиси, библиотека, училище, жилищни сгради и средновековно гробище с родови гробници. Училището е връстник на аналогичните училища в Оксфорд и Кембридж, за които англичаните твърдят, че са сред първите европейски университети. През периода от 10-ти до 13-ти век манастирът е един от главните религиозни, културни и научни центрове на Армения. Санахин е родното място на Артьом Микоян – главeн конструктор на съветските изтребители МиГ. Ще преминем през балнеоложкия курорт Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Кратка почивка в планинския град за обяд. След обяд се отправяме към брега на езерото Севан намиращо се на 1900 метра надморска височина. Ще посетим манастирския комплекс Севанаван. Пристигане в хотела в Еревани настаняване. Свободно време. Нощувка.

ден5
5 ден 10.10.2020 /събота/ Ереван

Закуска. Обзорна транспортна и пешеходна екскурзия в центъра на Ереван. Пешеходната обиколка включва площад „Република” – един от десетте най-красиви площади в света,Сградата на арменската опера и балет, Народното събрание, Националната академия на науките, Парка на влюбените, комплекс „Cascade” и паметника „Майка Армения”, откъдето се открива прекрасна панорамна гледка към Ереван. Ще посетим Машток авеню, Мемориала на арменския геноцид. Посещение на музея на ръкописите „Матенадаран” – едно от най-старите и най-богати хранилища за ръкописи в света. След обяд свободно време в арменската столица. По желание вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

ден6
6 ден 11.10.2020 /неделя/ Ереван - Хор вирап – Гарни - Гехард /140 км/

Закуска. Екскурзия до манастира „Хор вирап“ (букв. „дълбоката яма“) е сред най-известните и почитани манастири на Армения. Издигнат е на мястото, където през 3 в. основателят на арменската християнска държава, св. Григорий Просветител, е бил изпратен в изгнание. Продължаваме към градчето Гарни и манастира в Гехард. Храма на Митра в Гарни е прекрасен древногръцки храм, посветен на бога на Слънцето. Изборът на мястото е много удачен – защита само от една страна с крепостна стена, а пропаст се явява естествена преграда от останалите три. Посещение на Манастира Гехард (Гегард) – част от световното наследство на ЮНЕСКО. На арменски името на манастира означава копие. Намира се до пещерната река Гохт (Goht). Според легенди, името на манастира е свързано с „Копието на Лонгин“, което е пронизало тялото на Исус Христос, докато е бил на кръста. Това копие е било донесено в Армения и е една от реликвите, които могат да се видят в музея Ечмиадзин. След обяд връщане в Ереван. Свободно време. Нощувка.

ден7
7 ден 12.10.2020 /понеделник/ Ереван Ечмиадзин /45км/; СОЛУН – СОФИЯ /350 км/

Закуска. Свободно време до обяд. Освобождоване на стаите в 12 часа. Полудневна екскурзия до Ечмиадзин /Вагаршапат/. Градът е основен духовен център на Арменската апостолическа църква. През 2—4 век е столица на Велика Армения. В центъра му се намира църква, построена през 303 г. на мястото, където, според легендата, на Григорий Просветител се явява Христос. В града се намират манастирът с резиденцията на католикоса, Ечмиадзинската катедрала под закрилата на ЮНЕСКО/, богословски учебни заведения, музей. Тук се пази копието на Лонгин. Посещение на Звартноц, с останки на катедрален храм от 7 век.

Трансфер до летище Ереван в 19 часа. Полет към Солун в 20.55 ч. Кацане на летище Солун в 22.45 ч. Трансфер до летище София.

Цената включва:

 • Всички екскурзии по програмата
 • Самолетни билети с включени всички летищни такси
 • Трансфер София-Солун
 • Трансфер Солун-София
 • Солун- Кутаиси- с авиокомпания Wizzair с ръчен багаж 40/30/20
 • Ереван-Солун- с авиокомпания Ryanair с ръчен багаж 40/25/20
 • Транспорт с минибус/автобус по програмата/
 • 3 нощувки със закуски в хотел 3* или 4* в Ереван
 • 3 нощувки със закуски в хотел 3* Тбилиси
 • туристическа програма в Ереван
 • туристическа програма в Тбилиси
 • екскурзия до Ечмиадзин
 • екскурзия до Гарни, Гехард и Хор Вирап
 • туристическа програма Севан, Дилиджан, манастира Санахин
 • Екскурзия Мцхета, Гори, Уплисцихе
 • Екскурзия Гудаури, Ананури, Кавказ
 • Екскурзоводско обслужване от представител на фирмата през целия период на екскурзията
 • Местен екскурзовод на руски език в Грузия и Армения по време на екскурзиите.
 • Медицинска застраховка с лимит 10000 евро и местен туристически данък по време на целия тур.

Цената не включва:

 • Чекиран багаж /по желание/
 • Вечеря във фолклорен ресторант в Тбилиси - 20 евро /пет-шест степенно меню от различни грузински специалитети, вино, чача и безалкохолно - по желание/
 • Вечеря във фолклорен ресторант в Ереван - 25 евро /пет-шест степенно меню от различни арменски специалитети, коняк, безалкохолно - по желание/
 • Всички входни такси на посещаваните обекти и билети за лифта и фуникуляра в Тбилиси /общо около 20 евро/