Екскурзия до Армения и Грузия - 8 Days

Осемдневна самолетна екскурзия до Армения и Грузия – 1298 лв.

Цена 1298 лв                                                                          22.10.2019 – 29.10.2019

ден1
1 ден – СОЛУН - КУТАИСИ –ГОРИ - УПЛИСЦИХЕ - КУТАИСИ /250 км/

Среща на летище Солун в 5.30 часа./възможност за съдействие за транспорт, хотел и паркинг до летище Солун/. Излитане в 7.35 ч. Кацане в Кутаиси /Грузия/ в 12.10 местно време. Среща на летището с представител на местната фирма партньор. Отпътуване за Гори и посещение на къщата-музей на Йосиф Висарионович Сталин. Програмата продължава с разглеждане на пещерния град Уплисцихе, един от най-ранните градове, създадени на територията на страната. Преди налагането на християнството в страната, пещерите често са използвани за извършването на езически ритуали. Отпътуване за Тбилиси. Настаняване в хотел около 20 часа. Нощувка.

ден2
2 ден -ТБИЛИСИ-МЦХЕТА-ТБИЛИСИ /60КМ/

Закуска. Екскурзия до Мцхета (под егидата на UNESCO) – един от най-древните градове на Грузия и нейна първа столица. Градът със своите многобройни църкви и манастири е важно религиозно средище в страната, като често е наричан и втори Йерусалим. Посещение на Манастира Самтавро и катедралния събор Светицсховели, където се смята, че се съхранява „Хитона“/туниката на Исус Христос, с която е бил разпънат на кръста/. Това прави Катедралата най – значимия религиозен обект в страната. Посещение на манастира Джвари, построен през VI в. в зората на християнството в Грузия, на отвесна скала, издигаща се над старата столица с красива гледка.

Разглеждане забележителностите на Тбилиси. След обяд панорамна обиколка на грузинската столица. Градът е създаден през V в. и скоро след създаването си се превръща в столица на древната грузинска държава. Днес е важен политически, икономически и индустриален център. Обиколката включва църквата „Метехи“, построена на хълм над р. Мтквари, прочутите серни бани. Преминаване по новия стъклен „Мост на мира“. Изкачване с лифт до крепостта Нарикала, около която се смята, че е израстнала грузинската столица. Посещение на Сионската катедрала и най-старата част на града. Турът в града продължава с преминаване през площад Мейдани и ул. Шардени с нейните модни кафенета и художествени галерии. Обиколката ще завърши с преминаване по прочутия булевард Руставели, където се намират забележителности като сградата на Националната Опера и Катедралата. Свободно време. По желание вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

ден3
3 ден -ТБИЛИСИ-АЛАВЕРДИ-ДИЛИДЖАН-СЕВАНАВАНК-ЕРЕВАН- /300КМ/

Закуска. Отпътуване за Армения. В град Алаверди посещение на манастирския комплекс “Санаин“, който е изграден през 10-ти век по времето на арменския цар Абас Багратуни. В комплекса са включени пет църкви, параклиси, библиотека, училище, жилищни сгради и средновековно гробище с родови гробници. Училището е връстник на аналогичните училища в Оксфорд и Кембридж, за които англичаните твърдят, че са сред първите европейски университети. През периода от 10-ти до 13-ти век манастирът е един от главните религиозни, културни и научни центрове на Армения. Санаин е родното място на Артьом Микоян – главeн конструктор на съветските изтребители МиГ.

Ще преминем през балнеоложкия курорт Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Ще се разходим из старата част на града с магазините за сувенири и занаятчийски ателиета Почивка за обяд. Отпътуваме към брега на езерото Севан, където ще видим манастирския комплекс Севанаван. Отпътуване за столицата Ереван, най-големия град в Армения, и настаняване в хотел. Нощувка.

ден4
4 ден ЕРЕВАН-ГАРНИ-МАНАСТИРА ГЕХАРД-ЕРЕВАН/80 КМ/

Посещение на храма на Митра в Гарни и манастира в Гехард. Храмът на Митра е прекрасен древногръцки храм, посветен на бога на Слънцето. Изборът на мястото е много удачен – защита само от една страна с крепостна стена, а пропаст се явява естествена преграда от останалите три. Посещение на Манастира Гехард (Гегард) – част от световното наследство на ЮНЕСКО. На арменски името на манастира означава копие. Намира се до пещерната река Гохт (Goht). Според легенди, името на манастира е свързано с копието, което е пронизало тялото на Исус Христос, докато е бил на кръста. Това копие е било донесено в Армения и е една от реликвите, които могат да се видят в музея Ечмиадзин. Връщане в Ереван. След обяд обзорна пешеходна екскурзия в центъра на Ереван-площада на Републиката, Машток авеню, Театъра за опера и балет и парка „Каскадите“, Мемориала на арменския геноцид. Възможност за посещение на музея на ръкописите (наричан Матенадаран). Той е от най-големите хранилища за ръкописи в света. Вечеря в традиционно арменско заведение. По желание вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

ден5
5 ден ЕРЕВАН- ЕЧМИАДЗИН- ГЮМРИ /150КМ/

Закуска. Полудневна екскурзия до Ечмиадзин /Вагаршапат/. Градът е основен духовен център на Арменската апостолическа църква. През 2—4 век е столица на Велика Армения. В центъра му се намира църква, построена през 303 г. на мястото, където, според легендата, на Григорий Просветител се явява Христос. В града се намират манастира с резиденцията на католикоса, Ечмиадзинската катедрала /под закрилата на ЮНЕСКО/, богословски учебни заведения, музей. Тук се пази копието на Лонгин. Посещение на Звартноц, с останки на катедрален храм от 7 век. Отпътуване за Гюмри, втория по големина град в Армения, силно засегнат от голямото земетресение през 1988 год. Нощувка.

ден6
6 ден ГЮМРИ- ВАРДЗИЯ –АХАЛЦИХЕ

Закуска. Отпътуване към Вардзия, древния пещерен манастирски комплекс, изграден през периода 1156 – 1205 година, от великата царица Тамара и нейния баща. Вардзия представлява град, издълбан в скалите на средно 13 нива. Налични и все още запазени са улици, крепост, манастир, тронна зала, бани, библиотеки, аптека, жилища, трапезарии, съкровищница и др. Това са над 600 помещения, съединени с входове. През така наречения Златен век на страната, градът играе важна роля в политическия, културния, образователния и духовния живот. Със стенописите на Вардзия са положени основите на нов, динамичен декоративен художествен стил. Във Вардзия са запазени стенописи на св. Тамара като ктитор с текст, написан на най-старата грузинска азбука. През 2007 г. манастирът е предложен за включване в Списъка на световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Програмата продължава с посещение на средновековната крепост Рабат – една от най-добре запазените и популярни в Грузия, с внушителни размери: дължина – около 380 м и дължина – около 150 м. През 1628 г. е превърната от турските власти в Ацалсихски пашалък. Сред най-важните обекти са цитаделата, християнският храм, галериите в мавритански стил, джамията „Ахмедие“, музеят „Самцхе-Джавахети“.

ден7
7 ден АХАЛЦИХЕ -БОРЖОМИ-КУТАИСИ/200км/

Закуска в хотела. Отпътуване за Боржоми и кратка почивка в най-известния балнеокурорт в Грузия с известната в цял свят минерална вода. Отпътуване за Кутаиси – старата столица на Колхида и земя на легендата за Златното руно. Днес е вторият по големина град в страната и също така седалище на Грузинския парламент. Настаняване в хотел. Посещение на катедралния храм Баграти – шедьовър на средновековната грузинска архитектура. Екскурзия до манастира Гелати- архитектурна забележителност от 12-ти в., който е построен от крал Давид Строителя. Счита се за шедьовър на грузинския Златен век. Включен е в списъка на ЮНЕСКО заради уникалните си мозайки и стенописи. Посещение и на другия красив манастир Моцамета. Вечеря. Посещение на центъра на града – ще видите архитектура от 19-ти в., местния пазар, няколко красиви градски парка, прекрасен шадраван. Нощувка.

ден8
8 ден -КУТАИСИ–ЛЕТИЩЕ КУТАИСИ/20 км/ и СОЛУН-СОФИЯ /300 км/

Сух пакет за закуска. Ранен полет. Трансфер до летището в 4.00 часа и излитане за Солун в 6.10 часа. Кацане около 7.00 българско време.

Цената включва:

 • Самолетни билети Солун –Кутаиси -Солун с включени всички летищни такси
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Тбилиси
 • 2 нощувка със закуска в хотел 3* в Ереван
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Гюмри
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* Ахалцихе
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Кутаиси
 • 1 вечеря в Кутаиси
 • Всички екскурзии по програмата
 • Трансфер хотел Кутаиси-летище Кутаиси
 • Екскурзоводско обслужване от представител на фирмата през целия период на екскурзията
 • Местен екскурзовод на руски език в Армения и Грузия
 • Медицинска застраховка с лимит 5000 евро
 • Местен туристически данък по време на целия тур

Цената не включва:

 • Вечеря във фолклорен ресторант в Ереван 20 евро /без напитки/
 • Вечеря във фолклорен ресторант в Тбилиси 20 евро /с неограничена консумация на напитки/
 • Всички входни такси на посещаваните обекти
 • Разходи от личен характер, включително обеди и вечери