Екскурзия до Азербайджан и Грузия - 8 Days

Осемдневна самолетна екскурзия до Азербайджан и Грузия – 1328 лв.

ЦЕНА 1328 ЛВ                                           10.09.2019 -17.09.2019

ден1
1 ден – 10.09.2019 г. -/СОФИЯ –БАКУ/

Среща на летище София в 10.00 часа. Директен полет към Баку в 11.55 ч. Кацане около 16 часа местно време. Посрещане от местната туристическа фирма партньор. Трансфер в хотела и настаняване. Свободно време за разходка и вечеря.

ден2
2 ден – 11.09.2019 г. /БАКУ/

9:00 Закуска в хотела. Започва запознанството ни с Азербайджан с екскурзия в столицата Баку, който е един от най-старите градове на Изтока още от древни времена, разположен на границата между Европа и Азия. С модерния си облик, градът вече е сравняван с екстравагантния Дубай. Ултрамодерни небостъргачи съжителстват с древни дворци и крепости. Днес в Баку има 30 музея, 7 театъра, опера, 11 ВУЗ. Града има форма на амфитеатър, спускащ се към Каспийско море.

10:00-13:00 ч. – Екскурзия: забележителности на стария и съвременен град Баку. Храмът на поклонниците на огъня, които са пристигнали тук преди повече от 500 години от Индия и са живяли по тези места до XIX век. Мястото и до ден днешен привлича хиляди поклонници. Разходка по един от най-големите булеварди в света – Бакински булевард.

После ще посетим културния център Гайдар Алиев, една от най-красивите съвременни сгради през последните години. Построен по проект на британската архитектка от иракски произход Заха Хадид. Центърът е кръстен на Гайдар Алиев – лидер на съветската епоха в Азербайджан, 1969-1982, и президент на Азербайджан от октомври 1993 до октомври 2003 г. В комплекса има конферентна зала, галерия и музей.

15:00 – 17:00 Екскурзия из стария град Ичери Шахер. Следва посещение на стария град Баку, построен още през 12 век с най впечатляващите паметници на азербайджанската архитектура – двореца на Ширван шах (XV век), който е величествено разположен на най-високата точка от древната част на Баку, Ичери Шехер. Ще видим Замъка Синик Гала, Кераван Сарай, Джума Джамия и забележителната „Момина кула“. Тук са снимани сцени от съветските филми „Диамантената ръка“, „Човекът Амфибия“, „Техеран 43“. Кратка спирка на панорамната площадка и Алеята на мъчениците и време за снимки. Оттук се открива неповторима гледка към Баку, в близост до знаменитите Огнени кули – ултрамодерен архитектурен ансамбъл, признат за символ на съвременен Азербайджан.

Празнична вечеря във фолклорен ресторант.

ден3
3 ден 12.09.2019 г. /Баку – Апшеронски Полуостров/50 км/

9:00 Закуска в хотела

10:00 Екскурзия до «Гала –Археолого-етнографски музеен комплекс»

Посещение на село Гала и етнографския музей на територия от 156 хектара. Запознаване с културата, традициите и занаятите на местното население. Комплексът датира от 3-то хилядолетие преди Христа.

12:30 Екскурзия «Атешгях – Храма Огненопоклонниците» – Янар Даг.

ден4
4 ден 14.09.2019 г. /БАКУ-ГАБАЛА-ШЕКИ-КИШ – /300 км/

Закуска. Отпътуване за Габала, разположен в живописния пролом на планините Базар-Юрт и Туфан в Азербайджан, сред речните долини, вековни кестенови и орехови гори, има около 2000-годишна история. В продължение на почти 600 години той е бил столица на Кавказката Албания. Намиращ се в подножието на Голям Кавказ, със своите прекрасни реки, водопади и езера с кристално чист планински въздух, днес Габала често се нарича „Азербайджанска Швейцария”. Тук единствено в света се произвеждат световноизвестните пиана Beltman. Почивка за обяд в красивия планински курорт.

Посещение на селото Нидж – храм на удините, потомци на древните албани, специфична етническа група на един от най-старите кавказки народи. И до днес удините са успели да запазят своя език и култура, своите традиции и обичаи, въпреки, че наброяват едва няколко хиляди човека. Посещение на Удинския храм, построен в края на XVII век на мястото на древна албанска църква, издигната някога от Свети Елисей – почитан в Кавказка Албания християнски проповедник и просветител. Продължаваме към живописния град Шеки. Градът е един от най старите в Кавказ. Ще видим Керван – сараи, Двореца на Шекинските ханове, джамията Джума от 18 век, минарето на Гилейлинската джамия от 18 век, средновековната подземна баня. Тук можем да си купим изделия от знаменитата шекинска коприна. Продължаваме към планинския курорт Киш-любимо място за всички туристи, посещаващи Азербайджан. Настаняване в хотел. Възможност за разглеждане на древната християнска църква „Св. Богородица“ от 12-ти век.

ден5
5 ден 15.09.2019 г. - КИШ - СИГНАХИ- БОДБЕ- ТБИЛИСИ /250 км/

Отпътуване за Сигнаги – известен още като градът на любовта. Добре запазената крепост, красивата църква Св. Стефан, калдаръмените улички, живописното разположение на града и прословутото кахетинско вино правят престоя наистина незабравимо преживяване. Програмата продължава с посещение на манастира Бодбе, създаден от покровителката на Грузия Св. Нино. Посещение на един от най-известните винарски заводи “Патардзеули“ с безплатна дегустация на различни вина /включително и любимото на Сталин вино „Хванчкара“/ и възможност за покупка на вина и прочутия грузински коняк и тяхната ракия “Чача“. Привечер отпътуване за столицата Тбилиси. Нощувка.

ден6
6 ден 16.09.2019 г. ТБИЛИСИ-МИЦХЕТА-ТБИЛИСИ /60КМ/

Закуска. Екскурзия до Мцхета (под егидата на UNESCO) – един от най-древните градове на Грузия и нейна първа столица. Градът със своите многобройни църкви и манастири е важно религиозно средище в страната, като често е наричан и втори Йерусалим. Посещение на Манастирът Самтавро и катедралния събор Светицсховели, където се смята, че се съхранява „Хитона“/туниката на Исус Христос, с която е бил разпънат на кръста/. Това прави Катедралата най – значимия религиозен обект в страната. Посещение на манастира Джвари, построен през VI в. в зората на християнството в Грузия, на отвесна скала, издигаща се над старата столица с красива гледка.

Разглеждане забележителностите на Тбилиси. След обяд панорамна обиколка на грузинската столица. Градът е създаден през V в. и скоро след създаването си се превръща в столица на древната грузинска държава. Днес е важен политически, икономически и индустриален център. Обиколката включва църквата „Метехи“, построена на хълм над р. Мтквари, прочутите серни бани. Преминаване по новия стъклен „Мост на мира“. Изкачване с лифт до крепостта Нарикала, около която се смята, че е израстнала грузинската столица. Посещение на Сионската катедрала и най-старата част на града. Турът в града продължава с преминаване през площад Мейдани и ул. Шардени с нейните модни кафенета и художествени галерии. Обиколката ще завърши с преминаване по прочутия булевард Руставели, където се намират забележителности като сградата на Националната Опера и Катедралата. Свободно време. По желание вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

ден7
7 ден 17.10.2019 г. ТБИЛИСИ-ГОРИ-УПЛИСЦИХЕ- КУТАИСИ /250 км/

Закуска. Отпътуване за Гори и посещение на къщата-музей на Йосиф Висарионович Сталин. Програмата продължава с разглеждане на пещерния град Уплисцихе, един от най-ранните градове, създадени на територията на страната. Преди налагането на християнството в страната, пещерите често са използвани за извършването на езически ритуали. Отпътуване за Кутаиси – старата столица на Колхида и земя на легендата за Златното руно. Днес е вторият по големина град в страната и също така седалище на Грузинския парламент. Настаняване в хотел. Посещение на центъра на града – ще видите архитектура от 19-ти в., местният пазар, няколко красиви градски парка,прекрасен шадраван.

ден8
8 ден -КУТАИСИ–ЛЕТИЩЕ КУТАИСИ/20 км/ и СОЛУН-СОФИЯ/300 км/

Сух пакет за закуска. Ранен полет. Трансфер до летището в 4.00 часа и излитане за Солун в 6.10 часа. Кацане около 7.00 българско време. Трансфер до летище София.

Цената включва:

 • Самолетни билети с включени всички летищни такси:
 • София- Баку
 • Кутаиси- Солун
 • Трансфер Солун- Летище София
 • Трансфер Летище Баку-хотел
 • Трансфер хотел-летище Кутаиси
 • 3 нощувки със закуски в хотел 4* в Баку
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* в Киш
 • 2 нощувка със закуска в хотел 3* в Тбилиси
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Кутаиси
 • 1 вечеря в Кутаиси
 • Всички екскурзии по програмата
 • Екскурзоводско обслужване от представител на фирмата през целия период на екскурзията
 • Местен екскурзовод на руски език в Азербайджан и Грузия
 • Медицинска застраховка с лимит 5000 евро
 • Местен туристически данък по време на целия тур

Цената не включва:

 • Виза за Азербайджан около 80 лв
 • Вечеря във фолклорен ресторант в Баку 20 евро
 • Вечеря във фолклорен ресторант в Тбилиси 20 евро
 • Всички входни такси на посещаваните обекти
 • Разходи от личен характер включително обяди и вечери