Атон – Света гора

Атон Света гора – само за мъже

15.04.-17.04.2019                                    3 дни, 2 нощувки

ден1
1 ден - 15.04.2019 Понеделник-Стара Загора – Кавала –Стагира -Уранополи /560 км/

Тръгване от Стара Загора в 6:00 ч. от баня Пиперка. Пристигане около обяд в Кавала. Разглеждане на забележителностите-Имарета, Акведукта-построен от Сюлейман Великолепни през 1550 г., къщата на Мехмет Али (основател на династията, управлявала Египет до 1952), средновековната крепост от 16-ти век над града, построена от турците на хълма „Панагия“, станала символ на Кавала. Свободно време. Отпътуване към най-източния ръкав на Халкидическия полуостров. Посещение на село Стагира, родното място на Аристотел, и разглеждане на парка, посветен на естествените науки. Намира се на очарователно природно място в красива планинска местност. Там се намира паметник на Аристотел, както и много интересни физически явления, вдъхновени от откритията на великия древен учен и философ-компас, слънчев часовник, стъклена лупа, сферите на инерцията, ефект от водовъртежа, естествен телефон и др. Нощувка в Уранополи /пристанището за Света гора/.

ден2
2 ден -16.04.2019 Вторник

Закуска около 8.00 часа. След уреждане на визите и купуване на билети отплаване в 9.45 ч. с кораб за Атон и българския Зографски манастир. Основан е в края на 10-ти век от трима братя благородници от Охрид –Аарон, Мойсей и Йоан Селима. Сега той е един от големите манастири в Света гора, на 9-то място в йерархията на светогорските манастири. Пристигане около 12-12.30 ч. в Манастира. Възможно е да има осигурен транспорт от манастира. Обяд, кафе-разговори с монасите. След 14 ч. посещение /пешеходен преход около 40 минути/ на пещерата на св. Козма Зографски. Тук е живял светеца -отшелник в началото на 14 век. Известен с многото чудеса, извършил преживе. Почива на 22.09.1323 година като тялото му е отнесено на небето. Участие във вечерната служба. Вечеря. Нощувка – в Манастира.

ден3
3 ден-17.04.2019 Сряда

Участие в сутрешната литургия. По възможност посещение на библиотеката на манастира със шедьовъра „История Славянобългарска“. Около 11 часа отплаване с кораба до Руския манастир св. Пантелеймон- имаме около 1 час за разглеждане на красивия манастир. Манастирът разполага с богата библиотека. В храма се съхранява изключително ценни реликви, като най-важната е главата на Св. Пантелеймон, един от най-почитаните светци в Русия. Тя се съхранява в златен саркофаг. Пази се и частица от животворящия „Кръст Господен“. Във витрини са подредин и частици от Светите мощи на известни светци – Св. Йоан Кръстител, Св.Андрей, Св. Св. Матей и Лука, Св. Цар Константин и много други. Отплаване за Урануполи. След обяд има вероятност да посетим манастира Св. Никола в Порто Лаго. Той се намира в красива лагуна и се стига до него по дълъг пешеходен мост. Манастирът е подчинен на Ватопедския обител на Атон. Ако имаме късмет можем да видим и свободноплаващи розови фламинго. Пристигане в Стара Загора около 20-21 часа.

Цената включва:

  • Транспорт
  • Екскурзоводско обслужване
  • 1 нощувка със закуска в Уранополи
  • 1 нощувка с обяд, вечеря и евентуално закуска в Зографския манастир
  • Медицинска застраховка с лимит на отговорност 5000 евро

Цената не включва:

  • Вход за крепостта в Кавала 3 евро
  • Вход за парка Аристотел 2 евро
  • Виза за Атон - 25 евро
  • Билет за корабите за Атон около 15 евро