Пътеписите са създадени по истински, преживени пътешествия. Написани са от Петьо Нейчев, щастливец и пътешественик по призвание, собственик на агенцията.

Пред Ватиканските музеи

Едно пътуване до Рим

Колкото и далечен и католически да ни се струва Рим, всъщност е само на 2 часа път със самолет и е свързан много с българското православие. Там е погребан св. Константин Кирил Философ. С пътуването до Рим ние не само се докосваме до древната Римска империя, имаме възможност да се възхитим пред красотата на Ренесансовия Рим, но и също можем да се поклоним пред мощите на един от нашите просветители св. Кирил.

Кутаиси

Кавказка приказка /Грузия и Армения/

Между Грузия и Армения има много спорове за какво ли не. Там да отстояваш въпроса „нашето е най-хубаво“ и „ние сме първи“ е национален спорт. В наше време приемаме, че първата държава, която е приела християнството за държавна религия, е Армения през 301 година от цар Тиридат III. Да ама не .... Грузинците твърдят, че св. Нина идва по тези земи през 319 г. По чудо избегнала мъченическа смърт от арменския цар Тиридат, която постигнала нейните спътнички –Рипсимия, която била от царско потекло, Гаиания и 35 девици, които бягали в Армения от Рим, заради гоненията на император Диоклетиан. Тяхната теза е, че ако наистина Армения по това време е християнска държава, то техния цар не би причинил тази жестокост спрямо тези християнски девици. Не можахме да им решим междудържавния конфликт, но се докоснахме до много свети места, свързани с християнството в двете силно религиозни държави на границата между Европа и Азия.

микулчице

По стъпките на светите Седмочисленици

Макар и близки като разстояние, западните  балкански държави са доста непознати за нас българите, макар че те са много свързани с нашата история. Всички сме учили за братята Кирил и Методий и техните ученици, но малцина знаят, че техните мощи и гробове не са в пределите на днешна България. Гробът на Св. Кирил е в Рим, на Св. Методий някъде в Моравия, на техните ученици Наум и Климент в Охрид, а на Горазд и Ангеларий в град Берат Албания.  За съжаление за Св. Сава, петия ученик на братята, почти нищо не знаем. На там сме се запътили и ние с надеждата да се докоснем до тези свети места за всички православни българи.

Катедралния храм в Яш

Света Петка и православните манастири в Румъния и Украйна

Само на 500 км от България се намират много православни светини, свързани и с българската история. Всеки православен християнин трябва да посети и се поклони пред тях. Разбира се, на първо място това са нетленните мощи на Св. Петка Търновска в Яш, също и множеството манастири из цяла Буковина. А за такива пътешественици като нас това беше само началото на едно дълго пътуване през Румъния, Молдова и Украйна. Пътуването започнахме с дълъг нощен преход около 650 км /винаги първия ден трябва да се „отхвърлят“ повече километри, докато имаме ентусиазъм и не сме още уморени. Дунав мост се минава бързо, само с една проверка на документите на румънска теретория. От българска страна се плаща 4 лв за преминаване на моста, а в обратна посока 13 леи или 3 евро.

о. Тинос - църквата “Св. Богородица Благовещенска“

Едно пътуване до Атина и гръцките острови Егина и Тинос

С навлизането на нискотарифните авиокомпании в България свeтът стана по-близък и по-достъпен. Само след 50 минути полет от София кацаме на летище Елефтерис Венизелос в Атина. Нашата цел е да посетим два гръцки острова - Егина и Тинос, свързани много тясно с православната вяра. На остров Егина прекарва последните си дни наричаният „Светецът на века“- Св. Нектарий. Днес тук на този остров се намира саркофагът с мощите на светеца. А остров Тинос е известен в цяла Гърция и останалия православен свят с чудотворната икона на „Св. Богородица Благовещенска “.

храм Св. Анна

Виа Балтика

За повечето българи балтийските републики са напълно непознати и далечни. Въпреки че са малки и трудно различими една от друга, то всъщност Литва, Латвия и Естония са доста различни. Първо езиците –естонският е близък до финландския и няма нищо общо с другите два. От своя страна латвийският и литовският имат общ корен, но с годините толкова са се отдалечили, че без специално образование е трудна комуникацията между двата народа. Второ, трите им столици - на пръв поглед подобни, в действителност са доста различни. Талин е един от най-добре запазените средновековни градове в Европа. В Рига освен средновековни сгради преобладава и бароковата архитектура. Във Вилнюс се преплитат много стилове и се пазят останки от литовски, полски и еврейски култури.

Кулата Белем

Пътуване до Португалия - станете откриватели в страната на откривателите

Няколко града в Европа се свързват с чудодейното явление на Дева Мария на местното население. Наред с близките до България свети места – Меджугорие в Босна и Херцеговина, Ченстохова в Полша, в католическатата поклонническа програма „Европейски светилища” се включват Фатима в Португалия и Лурд във Франция. Макар и католически, тези места представляват интерес и за нас православните християни, защото са свързани с нашата божия майка и с нейните послания към целия християнски свят. Едно от тези места, най-отдалечено от нас, е в малкото градче Фатима в Португалия, намираща се на най-западната част на Европейския континент.

АСТАНА БАЙ2

Азиатското чудо Астана /Нур-Султан/

Като част от поколението, живяло при комунизма, за мен бившият СССР бе една държава и един народ. Но посещавайки и опозновайки една по една бившите съветски републики, разбрах колко дълбоко съм бил непросветен. Русия, Украйна, Беларус и една част от Молдава са наистина много близки като народи, бит, традиции и начин на живот. Грузия и Армения, въпреки огромното руско влияние, са наистина доста самобитни и различни от славянската част на бившия СССР. Но най-големия контраст, който успях да видя, е между балтийските републики /Литва, Латвия и Естония/ и Казахстан, посещавайки ги в рамките на една година.

Азербайджан Гобустан кални вулкани

Азербайджан – земята на огъня

Азербайджан –една колоритна страна, намираща се на границата между Европа и Азия, където се преплитат европейската и азиатската култури. Азербайджан е ислямска държава с над 90 % мюсюлманско население, но това не пречи да е може би най-светската мюсюлманска държава в света. Днес Азербайджан е една съвременна процъфтяваща държава, която внимателно съхранява своите ценности и история. Може би фактът, че почти 200 години тук са властвали руснаците, допринася за съвременния европейски вид на тази мюсюлманска страна. Разбира се, за това до голяма степен са помогнали и неизчерпаемите нефтени и газови находища в Азербайджан.